top of page

Les dones i les TIC

PRESENTACIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL TEMA ESCOLLIT 

Nosaltres som la Judith Seller i la Lledó González i en aquest apartat trobaràs el treball que hem realitzat sobre les dones i les TIC, basant-nos en tres evidències que ens han portat a realitzar un recurs digital socioeducatiu amb la finalitat de sensibilitzar sobre les desigualtats que pateixen les dones en l’àmbit de les TIC i donar visibilitat als projectes impulsats per dones i a la identitat d’aquestes.

 

Les dones patim diferents tipus de discriminació i les TIC no són una excepció. A Europa hi ha un 30% de dones que treballen a les TIC (EuroStat, 2019) però a Espanya només el 8%, aquesta xifra ens mostra que s’han d’aplicar mesures que garanteixin la participació equitativa. 

Hem volgut basar-nos en programes que fomenten les oportunitats i la visibilització de les dones més que en els fets que provoquen aquesta desigualtat digital.

ANÀLISI FONTS D'INFORMACIÓ

Evidència 1: Vídeo Premis Dones TIC

Els Premis Dones TIC neixen a causa de la bretxa digital de gènere amb la voluntat de reconèixer el paper de les dones en el món professional i acadèmic de les noves tecnologies, promocionant l’accés, incrementant la presència i potenciant una societat digital més equitativa. 

En els últims 6 anys han triplicat la participació, donant a conèixer diferents projectes digitals impulsats per dones.

 

En l’entrega de premis del 2020 es dota d’importància al fet de tenir i mostrar referents femenins en l’àmbit tecnològic per motivar a les següents generacions de dones. També ha estat basada en la necessitat d’incrementar la participació de les dones en el sector TIC així com de garantir la igualtat en les polítiques de promoció i d’inclusió digital, ja que l’últim Baròmetre del sector tecnològic, de 2019, presentat per CTecno, mostra que les dones ocupen un 8% de les posicions tècniques en empreses tecnològiques.

Evidència 2: Fibracat TV

És un canal de televisió via streaming amb una doble temàtica, les dones i la tecnologia. A través de diversos programes vol visibilitzar diferents perspectives del feminisme al voltant de les TIC. La seva perspectiva és intergeneracional, essent un format audiovisual alternatiu amb la voluntat de resoldre inquietuds.

Tenen molts formats on entren en escena les arts digitals i les noves tecnologies de comunicació social. Mostra “el paper de les dones als àmbits de decisió i en les vocacions científiques, tècniques i tecnològiques; la igualtat i la diversitat com a factors essencials de la ciutadania; el paper de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en la millora del món postmodern i el nostre paper en els canvis socioeconòmics que estem vivint, des de Catalunya i amb l’horitzó posat al món.” (Fibracat, 2020).

Evidència 3: Dia internacional de les nenes en les TIC

L’any 2010 es va convocar el dia Internacional de les Nenes en les TIC, però la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), ho va denegar. Finalment l’any 2014 es va aprovar, essent el quart dijous d’abril.

Des de petites, la majoria d’autors i models que hem estudiat i que han estat destacats han sigut homes, fet que provoca que les nenes no tinguin referents femenins amb els quals es puguin identificar i creure que elles també poden ser dones referents. Amb aquesta idea neix el Dia Internacional de les Nenes i les TIC amb la finalitat de potenciar la vocació tecnològica de les nenes, oferir referents femenins i conscienciar sobre les barreres amb les quals es troben les dones en el seu desenvolupament acadèmic i professional en el sector de les TIC.

REFLEXIÓ SOBRE EL TRACTE DEL TEMA ESCOLLIT EN LES FONTS BIBLIOGRÀFIQUES 

Les tres evidències que hem escollit recalquen la importància de la igualtat de gènere en les TIC tenint molt present la perspectiva de gènere i el feminisme, així doncs l’equitat és l’eix principal d’aquestes evidències juntament amb les TIC.

 

El tracte és positiu perquè tot i que hi ha desigualtats el que pretenen és pal·liar-les. Tot i que en l'evidència 1 en alguns moments pot semblar que la manca de participació i d’accés per part de les dones és un fet individual i no social. 

 

La nostra voluntat era cercar fonts dirigides a intentar resoldre les desigualtats, en comptes de centrar-nos a buscar desigualtats. Hem volgut incloure una evidència que està dirigida i gestionada per dones, per així també donar visibilitat als projectes tecnològics impulsats per dones.

JUSTIFICACIÓ DEL RECURS SOCIODIGITAL

Volem exposar la nostra petita investigació de manera que les nostres companyes puguin participar amb l’objectiu de visibilitzar la importància i el paper de les dones en les TIC d’una manera amena i original per tal de seguir amb l’estil que tenen les evidències que hem cercat. Per fer-ho hem creat una presentació amb una primera part més explicativa i d’exposició per finalitzar amb un joc. A través d’aquest recurs digital pretenem no només mostrar el que hem après sinó també treballar algunes de les mancances que hem detectat com la falta de referents femenins a les TIC.

 

Alhora també hem dissenyat uns pòsters que tenen la intenció de sensibilitzar sobre aquesta temàtica i donar a conèixer algunes de les dones que van posar el seu granet de sorra per construir tots aquells sistemes que ara ens permeten gaudir de les TIC i que han quedat amagades per les figures masculines durant la història. Hem volgut enllaçar els pòsters amb la idea que hem treballat sobre la manca de referents i autores femenines que es donen als sistemes educatius. Aquests estan destinats a penjar-los en els àmbits educatius per reivindicar que només el 7,5% de les figures històriques en llibres acadèmics són dones. 

 

A tot això s’hi suma l'oportunitat d’aprendre a utilitzar Genially una eina que no coneixíem fins ara i millorar les nostres competències en Canva. 

Els objectius del recurs són:

  • Fer difusió i visibilitzar la importància de les dones i la seva tasca en l'àmbit tecnològic. 

  • Mostrar referents femenins sobre les TIC.

  • Afavorir l’aprenentatge i la participació dels destinataris a través del joc.

El recurs es divideix en dues parts. La primera és tipus presentació la qual inclou informació rellevant sobre el treball i un joc interactiu realitzat a través de Genially. La segona part són uns pòsters de caràcter reivindicatiu i de sensibilització dissenyats amb Canva.

Presentació a través de Genially.

Pòsters de caràcter reivindicatiu dissenyats amb Canva.

EVIDÈNCIA RECURS SOCIODIGITAL

CONCLUSIONS

Totes les dones podem participar en les TIC, però no totes les dones tenim un fàcil accés a les tecnologies. El gènere és un factor que pot influir en la desigualtat digital, però no hem d’oblidar que aquest no és l’únic que es pot donar, ocasionant que hi hagi dones que tinguin més dificultats per accedir-hi i d’aquesta manera es poden seguir perpetuant les desigualtats. Considerem que per aquest motiu és necessari abordar les desigualtats d’una manera holística i interseccional de manera que es tinguin en compte tots els eixos que influeixen en la persona i la seva condició. 

 

Per altra banda, és important que el sistema visibilitzi les dones en aquest sector per tal d’encoratjar a altres dones, si una dona entra a treballar en el sector  TIC,  canviarà la dona, però si moltes dones treballen amb les TIC el que canviaran seran les TIC. I d’aquesta manera a poc a poc anar canviant el sistema de valors establert que posiciona a l’home com a referent i productor principal. La revolució digital és necessària per aconseguir que les dones ens posicionem per igualar la balança i no ser només consumidores sinó també productores.

 

El nostre objectiu principal era mostrar dones referents a les TIC i fer difusió de la seva importància, arran de la necessitat detectada a través de les evidències. Hem triat realitzar pòsters a través del Canva, que mostren diferents dones rellevants en el camp de la tecnologia, la voluntat de fer servir aquesta eina  a més de per ser un recurs molt adient i força reconegut, a la vegada la seva inventora i cocreadora és una dona i també una de les referents que hi apareix.  La intenció és col·locar aquests pòsters  repartits per entorns educatius, l’elecció d’aquests colors està enllaçada amb cridar l’atenció de les persones que passin pels seus voltants.

Considerem que aquesta activitat pot ser molt útil per al nostre futur professional, ja que ens ajuda a tenir una perspectiva real sobre les desigualtats que pateixen les dones en l’àmbit de les TIC, conèixer diferents activitats que ajuden en la visibilització de projectes impulsats per dones i la identitat d’aquestes. També pensem que és important com a educadores socials incloure referents femenins en la nostra tasca professional per evitar que les nenes i les adolescents arribin a pensar que no hi ha hagut dones il·lustres i que per tant, elles no poden arribar a ser-ho.

bottom of page