top of page

ALTERITAT

Característiques categòriques

El Centre Riudeperes és un servei de l'Associació Sant Tomàs destinat a persones amb discapacitat intel·lectual que presenten problemes de salut i problemes de salut mental afegits. Es caracteritzen per a ser persones que necessiten un suport generalitzat en dur a terme les activitats de la vida diària. 

 

Pel que fa a l’edat mitjana de les persones usuàries, aquesta ronda entre els quaranta i cinquanta anys, per tant, són persones que durant la seva infantesa i/o joventut no havien experimentat molt amb les noves tecnologies, ja que en aquella època es valorava el joc lliure al carrer. Quant al sexe, al Centre Riudeperes aquest es troba bastant equilibrat, encara que s'hi trobin més homes que dones. 

 

És important esmentar que els i les usuàries tenen acreditada la incapacitat total, per tant, no es contempla la incorporació al món laboral. Per altra banda, el nivell d’estudis de les persones usuàries del Centre Riudeperes és molt baix, ja que la seva diversitat funcional congènita no els ha permès formar-se acadèmicament.

Distribució de recursos

Actualment al Centre Riudeperes no hi ha normativa sobre l’ús de la tecnologia, segons la informació que hem rebut de la pedagoga del centre, que també forma part de l’equip tècnic. 

 

Considerem que el Centre Riudeperes actualment no té normativa sobre l’ús de la tecnologia perquè aquesta no és una prioritat dins del centre. Hem pogut veure que la tecnologia no s’utilitza com a eina principal dins del centre, ja que hi ha manca de recursos econòmics per a actualitzar el material i recursos tecnològics existents o bé per innovar i comprar-ne de nous. Aquesta decisió no recau sobre l’equip directiu i tècnic del centre, sinó que depèn de tota l’Associació de Sant Tomàs en el seu conjunt, que són els encarregats de distribuir els diferents recursos econòmics als serveis que conformen l’entitat social. 

 

Per altra banda, sí que s’utilitzen diferents recursos tecnològics per a millorar la qualitat de l’atenció de les persones ateses, però com hem esmentat anteriorment, aquests recursos són vells i no estan actualitzats. En aquest sentit, les figures professionals del centre, centren els recursos metodològics educatius que fan servir per a dur a terme activitats amb les persones ateses en les quals utilitzen eines que no són tecnològiques, per exemple: realitzen tallers de manualitats, tallers de música en els quals fan servir instruments, activitats per afavorir la motricitat en les quals es fan servir manipulats, realitzar exercici físic i activitats per afavorir la mobilitat de les persones acompanyades, sortides amb furgoneta a l’exterior, caminades, passejades per l’entorn de la residència… 

 

Pel que fa a les respostes que hem rebut per part de la pedagoga del centre en l’entrevista realitzada, es considera que la tecnologia és molt important i tenen interès a actualitzar-la en els pròxims anys. Així doncs, considerem que a mesura que la tecnologia vagi agafant més importància en les nostres vides i en els centres residencials, pot ser que s’acabi incorporant una normativa de l’ús de les tecnologies per tal de regular-ne l’ús. 

Accés a la tecnologia 

1. Motivació 

Els usuaris i les usuàries del centre esmenten i manifesten  molta motivació per utilitzar les tecnologies. Principalment els interessos generals que els motiven a utilitzar-la són l’interès propi, ja que tenen curiositat en aprendre i saber més sobre la tecnologia. També la informació, ja que la tecnologia els facilita estar informats sobre l’actualitat.  

 

Expliquen que utilitzen poques eines digitals, amb temps molt limitats i que hi ha eines, com els ordinadors, que no els fan servir encara que volen perquè els professionals no els hi ensenyen com s’utilitza ni se'ls facilita espais. 

 

Verbalitzen que tenen interès per aprendre, en fer cursos específics per a diferents eines digitals, sobretot per utilitzar l’ordinador i els aparells reproductors de música, que els hi agradaria disposar de temps i que els professionals els ajudessin en tot allò que encara no saben utilitzar.

 

Pel que fa a les motivacions relatives a la participació són diverses per part dels professionals, ja que hi una part que està acomodada i ja els hi sembla bé la forma en la qual s’ha organitzat la tecnologia al centre, en canvi hi ha d’altres que els hi agradaria canviar-ho i intenten fer activitats diferents, però canviar-ho no depèn exclusivament d’ells. D’altra banda, els usuaris coincideixen en el fet que els hi agradaria participar en les decisions, ja que desitgen els canvis mencionats anteriorment.

2. Accés material 

Al Centre Riudeperes s'hi troben els següents materials tecnològics:

​

  • 16 ordinadors

  • 2 tauletes

  • 3 telèfons mòbils

  • 5 altaveus

  • 2 projectors 

  • 1 pantalla projectora

 

Pel que fa a l’accés material de les persones acompanyades, considerem que hi ha una gran desigualtat digital perquè la jerarquia establerta no permet que aquestes puguin accedir al material, és a dir, que aquest material l’utilitzen les persones treballadores quan és necessari per a executar una activitat amb elles, però les persones usuàries no són qui participen en el procés d’execució i d’ús d’aquest material. Hem trobat que en algunes ocasions la veu de les persones acompanyades no s’acaba de tenir en compte i no és escoltada, ja que a vegades les persones demanen utilitzar el material tecnològic del centre, ampliar-lo, tenir més espais per a utilitzar-lo o realitzar formació per a aprendre a utilitzar-lo i no se’ls proporciona per diferents motius anteriorment esmentats.

3. Habilitats digitals

Les persones usuàries tenen diversitat funcional entre un grau alt i moderat, aquest fet porta que tinguin dificultats a l’hora d’utilitzar les tecnologies. Tot i això, les persones comuniquen que tenen un gran interès per fer-ne ús i que els agradaria poder aprendre’n i saber-ne més, ja que els aporten factors molt positius que afavoreixen el seu desenvolupament i aprenentatge personal. 

 

La principal font d’aprenentatge pel que fa a l’ús de la tecnologia de les persones ateses són els educadors i les educadores, les quals poden ajudar-les a augmentar els seus coneixements. Comuniquen que en els moments en què els demanen que els ajudin a fer servir la tecnologia els treballadors i treballadores els ajuden, però no els proporcionen totes les eines i temps necessaris perquè puguin aprendre a desenvolupar el seu aprenentatge correctament i a fer-les servir. Sovint, això es deu al fet que són les figures professionals les que utilitzen la tecnologia i hi ha moments en què no permeten a les persones usuàries el fet de participar i de decidir pel que fa a l’ús de les tecnologies.

4. Usos tecnològics 

Pel que fa a l’equip directiu i l’equip tècnic, aquests utilitzen en major mesura les tecnologies en el seu lloc de treball, ja que desenvolupen la seva feina treballant a través de l’ordinador, principalment. Entre aquestes persones, s’hi troba el director, les coordinadores de torn, la psicòloga, la pedagoga, la fisioterapeuta i la infermera. 

 

Per a ells, l’ús de les tecnologies és important perquè a través de l’ordinador realitzen les següents tasques: comunicació amb els diferents professionals del Centre Riudeperes i de l’Associació Sant Tomàs, comunicació amb les famílies de les persones acompanyades, realitzar Plans de Treball Individualitzats, fer traspàs d’informació sobre les situacions individuals de les persones acompanyades, fer entrevistes de treball per a incorporar personal nou al centre, fer les nòmines de l’equip professional… Entre moltes altres funcions que desenvolupen i que es basen principalment en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. 

 

En general, podríem dir que l’equip directiu i l’equip tècnic del centre es connecta més de 10 vegades al dia a Internet. 

 

Pel que fa a les persones que treballen com a Auxiliars Tècniques Educatives (ATEs), aquestes són les persones que desenvolupen el treball d’atenció directa amb les persones acompanyades del centre. Són els educadors i les educadores referents de les diferents unitats de convivència. Per a aquesta figura professional, l’ús de les tecnologies és important i recorrent en el seu dia a dia, però no és primordial, ja que com hem esmentat anteriorment, són les figures encarregades d’escollir els recursos metodològics que utilitzen en cada moment per a millorar la qualitat de l’atenció de les persones usuàries i les que poden decidir si desenvolupar un recurs educatiu relacionat amb la tecnologia o no. 

 

Altrament, els recursos tecnològics que sí que utilitzen de manera diària són: els ordinadors (per a fer el traspàs d’informació sobre les persones acompanyades, la qual llegiran les companyes que treballaran en el següent torn), les pantalles projectores (en algunes ocasions concretes), els altaveus (per a escoltar música) i els telèfons mòbils (dels quals se’n fa ús quan la unitat de convivència fa una sortida a l’exterior de la residència i s’utilitzen per a comunicar-se amb els altres professionals). 

 

En general, podríem dir que els Auxiliars Tècnics Educatius del centre es connecten menys de 10 cops al dia a Internet.  

 

Actualment, s’està desenvolupant un aplicatiu que permet que tots els professionals que treballen al centre fitxin un cop entren i surten del centre per a dur a terme la seva jornada laboral. 

 

Pel que fa a l’ús de les tecnologies de les persones usuàries, aquestes duen a terme més activitats que utilitzen com a recurs metodològic la tecnologia o menys activitats en funció de l’horari que hi hagi establert, de com s’han de repartir els recursos entre les cinc unitats de convivència que hi ha, la distribució dels espais, el temps meteorològic i els seus desitjos i necessitats individuals. 

 

Segons els horaris d’activitats, cada unitat de convivència en té un de diferent i cada grup du a terme més activitats o menys relacionades amb la tecnologia en funció de les necessitats de les persones que conformen cada grup. Les persones que requereixen menys suport per a executar les tasques de la vida diària (persones autònomes) executen més activitats relacionades amb l’ús de les tecnologies, i les que necessiten més suport (persones dependents) en fan menys. Això es deu al fet que les persones autònomes tenen més coneixement del seu ús i en gaudeixen amb major mesura. 

 

Les activitats que realitzen les persones ateses relacionades amb la tecnologia són les següents: mirar vídeos i escoltar música amb l’ordinador, mirar pel·lícules a la pantalla projectora, escoltar música amb els MP3 i fer trucades o videotrucades amb els seus familiars.

Dificultats digitals 

1. Dificultats dels agents

Al Centre Riudeperes les TIC són presents al dia a dia, tant per l'equip professional com pels usuaris i usuàries. Tot i això, segons la professional que es va realitzar l’entrevista i la membre del grup que treballa al centre comparteixen que la tecnologia que s’utilitza actualment a la institució s’hauria d’actualitzar o bé introduir elements nous, com seria el Netflix o Spotify, ja que quan es vol utilitzar aquesta s’ha d’utilitzar un compte d’una de les treballadores del centre. Per altra banda, es creu que no es destinen prou recursos per a millorar les TIC, ja que es prioritzen altres temes, com per exemple en millorar les infraestructures del centre. No obstant això, es continua apostant per a millorar aquesta a partir de la introducció de nous elements, com per exemple seria el WhatsApp com a via informativa. 

 

Quant a les habilitats digitals, les professionals mostren competències digitals i sobretot moltíssima motivació per a connectar el centre amb la tecnologia, ja que es creu que arran de les noves tecnologies es pot afavorir el manteniment o la recuperació del màxim grau d’autonomia personal i social. 

​

Un cop realitzades les entrevistes a la pedagoga del centre i a quatre persones usuàries del Centre Riudeperes s’ha observat que els nois i noies mostren poques habilitats digitals. Tot i això, alguns d’ells s’emocionen quan es parla de tecnologia, ja que els agradaria poder realitzar un curs formatiu per a millorar les seves habilitats tecnològiques. Per altra banda, les persones usuàries esmenten que a l’hora de fer l’activitat de cinema, per exemple, els agradaria poder escollir la pel·lícula que miraran aquell dia (ja que la majoria de vegades són els professionals qui ho escullen) i ser partícips en el procés d’engegar l’ordinador i connectar-lo al projector.

bottom of page