top of page

Judith Seller Guijarro

Principiant amb les TIC però sempre amb ganes d'aprendre!

Hola! Sóc la Judith Seller, tinc vint-i-tres anys i visc a Roda de Ter on també treballo d'integradora social i agent cívica, la meva feina es basa a apropar la mirada al carrer de l'ajuntament a través de l'observació directa per a detectar mancances i necessitats, realitzant pedagogia de problemàtiques concretes, amb l'objectiu de cercar el benestar de totes les persones i millorar el seu dia a dia.

​

En aquests moments, estic cursant 3r d'Educació Social a la UVic, prèviament havia realitzat el grau superior d'integració social a través del qual vaig realitzar unes pràctiques a la Fundació Projecte i Vida que em van permetre conèixer i participar en diversos àmbits com el CRAE la Serra, els habitatges socials i el projecte #INVULNERABLES, tot plegat em va animar a seguir estudiant i és el motiu pel qual em vaig animar a estudiar educació social.

 

Porto treballant d'ençà que tinc disset anys, sempre de cara al públic o bé en l'àmbit social fet que m'ha aportat moltes experiències. Conjuntament amb la Ylenia també vaig treballar a la residència Riudeperes, la qual és l'eix central del nostre projecte social en desigualtats digitals. 

​

Tot i que semblo una persona molt tranquil·la m'encanta viatjar i fer coses noves que em portin a explorar i explorar-me, penso que ens hem de mantenir sempre inquietes i en aprenentatge constant. Per això començo aquesta assignatura amb ganes, ja que em falta molt per conèixer sobre les TIC.

tic.jpeg

Coneixements previs sobre les TIC

​

  • Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

 

Les TIC actualment són una eina necessària i de molta utilitat per diferents usos com per treballar en xarxa, tenir sistemes de dades compartits, formar-nos, crear nous recursos, entre d'altres. També són una bona manera de visibilitzar projectes i fer-ne difusió, aprendre nous recursos i mostrar els propis.

​

Per tant és important formar-nos i aprofitar els avantatges i facilitats que ens poden brindar, tenint en compte que cada cop són més presents tant en el nostre dia a dia com en el camp laboral, d'aquesta manera ens mantenim també actualitzades per tal de garantir les millors oportunitats i recursos a les educands. Sempre, però tenint present els riscs que poden comportar les TIC i les desigualtats digitals que poden tenir les persones amb les quals treballem. 

​

​

​

  • Quins coneixements/competències digitals teniu?

​​

  • Equip Word i Google.

  • Capacitat per a treballar amb sistemes de dades.

  • Canva i diversos formats de plantilles artístiques.

  • Videoconferències i videotrucades en diverses plataformes.

  • Xarxes socials.

  • Programes especifiques per a dur a terme tasques universitàries i/o laborals.

​​

Les meves competències són bàsiques tot i això sempre m'he pogut defensar en els àmbits laboral i educatiu, tampoc és un àmbit que m'hagi generat molt interès el que ha provocat que m'hi involucri i aprengui el just i necessari.​

​​

​

  • Quines experiències digitals teniu?

​​

Pel que fa a l'àmbit laboral des de realitzar un suport per a les preinscripcions escolars a persones amb mancances digitals des de l’ajuntament, creació de diferents tipus de presentacions, diferents documents i tipologies de documents, fotografies per les xarxes socials, fins a treballar amb els sistemes propis de dades o operatius del lloc de feina en concret, com també rebre formacions específiques en línia. 

En aquest aspecte sempre he intentat adaptar-me i buscar els recursos més adients i que millor s'ajustaven a les necessitats que tenia. Un altre aspecte a destacar és que quan he hagut de realitzar quelcom que no sabia o coneixia he intentat esbrinar per mi mateixa i investigar com funcionava l'eina o recurs que havia d'utilitzar.​

​

Pel que fa a l'àmbit educatiu he après a utilitzar recursos com el Word, Excel i PowerPoint de manera més eficient així com a realitzar millors recerques a través d'anar perfeccionant la tècnica a mesura d'utilitzar les diferents aplicacions. També gràcies a la demanda de creativitat he anat descobrint i aprenent a utilitzar diferents eines com "Canva", "Kahoot" entre moltes d'altres. Una mica com en l'àmbit laboral sempre m'he intentat adaptar i buscar el més adient.

​

Pel que fa a l'àmbit personal també m'ha servit per millorar les meves competències i perfecciona-les. Així com dominar diferents xarxes socials principalment Facebook i Instagram, conèixer portals de borsa laboral com LinkedIn, InfoJobs, Xaloc i molts d'altres. També pàgines de creació diverses,  per trobar ofertes o codis promocionals, fer la declaració de la renda, compres en línia, entre un llarg etcètera, basat en les meves necessitats personals així com preferències per passar el temps lliure. 

​​

​

  • Quines expectatives teniu sobre l'assignatura? Què espereu aprendre?

​

M'agradaria tenir més clar que són les TIC i quins beneficis i riscs poden comportar, conèixer noves metodologies aplicables a la nostra futura feina i/o vida, així com treballar aquests nous recursos conjuntament per tal d'en un futur poder-los fer servir de manera autònoma. 

​

​

Escrit el dimarts 16 de març de 2021

Reptes i presa de decisions

​

Aquesta assignatura m'ha plantejat bastants reptes tant en la comprensió del temari, que de principi no entenia massa, però que a poc a poc amb la realització complementaria dels treballs m'ha quedat força clar, com també a l'hora de realitzar els diferents recursos, ja que havia de sortir de la meva zona de confort, trobo que per a mi almenys això ha estat la gràcia de l'assignatura com us havia esmentat abans les TIC tampoc m'han apassionat massa per tant no els hi dedicava massa esforç i amb aquesta assignatura m'hi he vist obligada, però sincerament i per sorpresa meva m'ho he passat molt bé.


Si hagués de dir quins són els recursos amb els quals m'he barallat més serien el Wix i el Genially, aquestes dues eines no les coneixia ni les havia utilitzat mai, així que he hagut de començar-les a fer servir des de zero. Pel que fa al Wix al principi de començar aquest blog no entenia en absolut el seu funcionament, però a través de remenar-ho tot i amb el suport mutu de les meves companyes, hem après a dominar-lo prou bé, ja que a poc a poc i en quant esbrines com funciona, et vas desenvolupant millor, aprenent tot allò que és necessari per a tu com per exemple enllaçar documents o altres pàgines, crear un menú senzill per poder ubicar tots els apartats del blog i que no sigui només una pàgina llarga amb tota la informació... Fins que actualment estic realitzant aquesta entrada sense cap complicació.


El Genially potser és l'eina que més m'ha agradat, fins ara per mi les presentacions només es basaven a crear un recurs per acompanyar la meva explicació de manera senzilla, gràfica i entenedora i més o menys bonica, però gràcies a aquesta eina estic creant presentacions més atractives amb més utilitat i interactives, el millor és que ja l'estic fent servir en altres assignatures i és probable que l'apliqui en altres àmbits.


Tot i que ara he trobat un cert gust a realitzar presentacions amb nous recursos, a l'hora de crear un recurs interactiu pels meus companys concretament amb Genially, que podeu trobar en l'apartat de recursos educatius. Juntament amb la meva companya Lledó ens vam haver de donar per vençudes i canviar la idea que teníem, tot i això vam anar aprenent de l'aplicació i no la vam voler canviar. Fins a poder portar a la pràctica un format més o menys semblant a la nostra primera idea i amb el qual també ens hi vam haver de barallar unes quantes hores, un altre problema va ser que vam eliminar la imatge de fons i no la podíem tornar a seleccionar ni tirar enrere així que vam necessitar l'ajuda d'una persona externa per arreglar-ho. Finalment vam aprendre a utilitzar l'eina i vam estar molt satisfetes amb el resultat.

​

Pel que fa a la presa de decisions, les més complicades han estat trobar els recursos més adients i que més s'ajustessin a les necessitats que teníem, obligant-nos en tots els treballs a ser crítiques i sospesar els pros i contres que ens podia portar cada aplicació. En algunes ocasions per algunes funcions que volíem desenvolupar havíem de pagar i ens hem hagut d'adaptar i crear contingut en funció de la nostra capacitat econòmica i a la nostra voluntat,  és a dir sense pagar. Altres vegades les aplicacions no s'adaptaven al que preteníem fer i hem passat moltes hores buscant noves aplicacions per finalment adaptar-nos nosaltres als usos d'aquestes en comptes de trobar l'aplicació definitiva que s'adaptés a la nostra intenció. 

 

Com que els treballs no eren individuals les decisions que hem pres han estat conjuntes, fet que penso que ha estat important per no tancar-se a un únic punt de vista i tenir més diversitat d'idees i coneixements per sort ens hem pogut posar d'acord amb força facilitat. D'aquesta manera s'ha fomentat que fóssim crítiques tant amb el nostre punt de vista com amb el de les altres i obligant-nos a arribar a consensos. També a vegades ens hem repartit la feina de manera individual, però sempre tenint en compte les companyes i preguntant-nos si el que estàvem realitzant els hi semblava bé, hi estaven d'acord o tenien algun suggeriment.

​

​

​

Coneixements adquirits

​

Molts, tot i que per mi el més important és trobar-li el gust a les TIC, ja que és el que em permetrà seguir aplicant tots els coneixements, les eines i recursos nous que he après al llarg de l'assignatura, així com per seguir-me interessant a trobar-ne de nous i intentar pal·liar les desigualtats digitals en la mesura que em sigui possible.

He pogut comprovar la relació entre les TIC i l'educació social que em semblava més aviat llunyana i basada en les oportunitats que oferien les TIC, com podeu veure en l'apartat "Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l'educació social?" d'aquest blog personal. A veure, no només tot el que les TIC poden oferir a l'educació social, sinó a la inversa tot el que l'educació social pot oferir a les TIC, perquè aquestes ofereixin un format més inclusiu, basat en les persones que l'utilitzen i sent conscients de les desigualtats i riscos que poden causar.

Actualment també tinc més coneixements sobre desigualtats digitals, sóc més crítica i capaç de detectar mancances digitals, a través d'analitzar els diferents aspectes que hem après en l'assignatura: habitança, la governança, l'alteritat i l'ethos per tal de desenvolupar propostes pràctiques que disminueixin aquestes desigualtats.

Tinc més competències i coneixements digitals que quan vaig començar l'assignatura, he perfeccionat l'ús i l'aplicació de les TIC que ja coneixia i hauria d'ampliar l'apartat de: "Quins coneixements/competències digitals teniu?" Amb Mentimeter, Quizzy, Wix, Genially, NoteBookCast, Google Slides entre un llarg etcètera i això sense comptar els recursos que ens han ensenyat altres companyes, però que no he fet servir personalment.

En general i per sorpresa meva faig una valoració molt positiva d'aquesta assignatura i del que m'ha aportat, ja que pensava que pel contrari em seria molt avorrida i de poc interès, estic molt satisfeta amb els coneixements que n'he extret i amb els treballs que he realitzat i agraïda per mostrar-me tantes coses que desconeixia fins ara i també per despertar-me l'interès en la matèria.

​

Escrit el dimecres 19 de maig de 2021

bottom of page