top of page

HABITANÇA

El centre com a espai digital 

Espais físics on es troba tecnologia digital al Centre Riudeperes:

  • 3 despatxos 

  • 1 sala de reunions 

  • 1 sala polivalent 

  • 5 aules (5 unitats de convivència)

  • 1 sala de televisió 

Latptop moderna
Reunión de grupo
oficina|agencia|estudio|despacho
  • Hi ha 3 despatxos equipats per l’equip tècnic del centre (direcció i coordinació) amb 3 ordinadors en cadascun.

  • A la sala de reunions no hi ha recursos tecnològics. ​

  • A la sala de personal no hi ha recursos tecnològics. Aquest espai es fa servir perquè l'equip professional descansi i hi ha moments en què s'utilitza com a espai per a fer reunions i establir converses d'equip. 

  • La sala polivalent s'utilitza per fer cinema i diverses activitats relacionades amb millorar la mobilitat física de les persones: hi ha objectes per fer exercicis físics i una sala per a realitzar bany terapèutic amb una banyera adaptada. S’utilitza en funció de les activitats programades durant la setmana.

  • Les persones usuàries del centre es divideixen en 5 aules en les quals conviuen 5 grups de convivència. En cada aula hi ha una televisió, uns altaveus petits i un ordinador portàtil que es destina a què les persones acompanyades puguin fer activitats així com escoltar música, mirar una pel·lícula, mirar vídeos… I també que les professionals puguin fer el traspàs d’informació en el programa Entigest, en el qual s’hi deixa registrada tota la informació referent a les persones acompanyades: aspectes de salut, socials, personals i de comportament... Així doncs, les unitats de convivència estan equipades tecnològicament. 

  • La sala de la televisió és un espai en el qual s'hi troben butaques i una televisió. S'utilitza com a sala en la qual es poden realitzar diferents activitats, així com mirar la televisió i relaxar-se. 

  • Els mòduls, en els quals es troben les habitacions de les persones que viuen en el centre, no estan equipats tecnològicament. En aquests s'hi troben també lavabos. 

  • Els menjadors no estan equipats tecnològicament. S'utilitzen com a espai en el qual les persones acompanyades esmorzen, dinen, berenen i sopen. 

  • A la cuina no hi ha recursos tecnològics. 

El centre com a espai virtual 

  • Icono Social blogger
  • RSS Icono Social
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

  • A la pàgina web es pot trobar informació relativa a l'Associació Sant Tomàs, així com informació bàsica relativa a diferents serveis que ofereix, com el centre residencial Riudeperes. També s'hi pot trobar la memòria de l’any, les col·laboracions, els recursos, suggeriments i la borsa de treball. Aquest espai està enfocat a les persones externes a Sant Tomàs que estan interessades en l’entitat, ja sigui perquè volen informar-se d’algun recurs, contactar amb Sant Tomàs o bé formar-hi part.

  • El blog de Sant Tomàs és de caràcter informatiu, hi podem trobar les activitats més rellevants que s’han anat realitzant amb una descripció i fotografies i algun vídeo en ordre cronològic. 

  • Instagram, Facebook, YouTube i Twitter Sant Tomàs a través de fotografies, majoritàriament, ens mostra activitats rellevants que es realitzen, però també informació rellevant al voltant de la diversitat funcional, així com publicitat dels serveis que ofereix (cuina de Sant Tomàs, Botiga de Sant Tomàs...).  Les publicacions són dels diferents serveis de l’entitat incloent-hi el Centre Riudeperes, però en poca mesura. Pel que fa a la d’ús la xarxa que més utilitzen es Instagram, seguida de Facebook, Twitter i per últim YouTube, en la qual publiquen vídeos dels diferents serveis destinats a les famílies de les persones ateses i a tota la comunitat. ​

  • WhatsApp com a eina de comunicació transversal. L’utilitzen perquè és de les úniques aplicacions que fa servir tothom, i serveix per comunicar-se amb l'equip professional, les famílies i les persones usuàries (aquestes últimes realitzen videotrucades amb els seus familiars). 

  • Entigest és un programa incorporat dins de l’ordinador que utilitzen els professionals per a recollir i processar les dades de les persones usuàries. Així com tenir el programa individual de cada persona usuària i enregistrar el seu dia a dia per tal de dur un seguiment de les persones. Aquest programa és utilitzat per diverses entitats, no és només de Sant Tomàs.

No hi ha cap espai virtual que sigui directament gestionat pel Centre Riudeperes o que sigui d’ús exclusiu d’aquest. Les persones usuàries de Riudeperes no utilitzen aquests recursos i majoritàriament no coneixen la seva existència.

WhatsApp Image 2021-05-02 at 12.38.17.jp

Instagram

@santtomas

WhatsApp Image 2021-05-02 at 12.38.20.jp

El blog de Sant Tomàs

Blog

WhatsApp Image 2021-05-02 at 12.38.19.jp

YouTube

Sant Tomàs

WhatsApp Image 2021-05-02 at 12.38.18.jp

Twitter

@SantTomas_

WhatsApp Image 2021-05-02 at 12.38.19 (1

Pàgina web 

El Centre Riudeperes 

WhatsApp Image 2021-05-02 at 12.46.11.jp

Facebook

Sant Tomàs

RELACIONS EDUCATIVES

Pel que fa a les relacions educatives que s’estableixen en el Centre Riudeperes, les persones que formen part de l’equip multidisciplinari no poden decidir sobre l’ús i la implementació de les tecnologies del centre, ja que d’aquesta part s’encarrega l’equip directiu i tècnic del centre. Tot i això, l’equip directiu i tècnic del centre, que és qui supervisa l’ús de la tecnologia al centre, pot acceptar les propostes que facin els educadors i les educadores, tot fent valdre i considerant les seves aportacions i opinions, en el cas que es vulguin desenvolupar noves activitats amb les quals es necessiti fer ús de les tecnologies, per exemple. 

 

Podríem considerar que les decisions entorn de l’ús de les tecnologies al Centre Riudeperes es prenen de manera unidireccional, però que també es té en compte la veu de l’equip professional. 

 

Pel que fa a la implicació de les persones acompanyades en l’ús de les tecnologies, aquestes no poden prendre decisions de manera directa sobre l’ús que en volen fer, però els treballadors i les treballadores referents tenen en compte els seus desitjos i voluntats, així doncs, si una persona usuària esmenta que vol fer ús d’una tecnologia i això no està pautat en l’horari, l’educador o educadora serà la persona encarregada en valorar si en pot fer ús o no. Altres condicionants que es tindran en compte són la capacitat de decisió de la persona atesa i si aquesta presenta alteracions de conducta o no. Per tant, es vetllarà pel seu benestar en tot moment. 

 

Pel que fa a les activitats que es realitzen en el centre en les diferents unitats de convivència, aquestes estan pautades per l’equip multidisciplinari i s’organitzen en horaris. Aquestes activitats es desenvolupen de manera rutinària especialment entre setmana, de dilluns a divendres, i els caps de setmana varia. Durant els caps de setmana, les activitats que es duen a terme amb les persones acompanyades són més lliures i es basen en els criteris de les treballadores que estiguin amb un grup de convivència en concret durant aquell cap de setmana. En tot moment els educadors i les educadores tenen en compte els desitjos i la voluntat de les persones usuàries, així com altres factors condicionants com la disponibilitat de les sales, el temps meteorològic que fa aquell dia… 

 

Sobre què els agradaria prendre decisions a les persones acompanyades de la residència Riudeperes, hem pogut observar a través de les entrevistes realitzades, que els agradaria poder escollir les activitats a realitzar i decidir sobre l’ús de la tecnologia. Les persones usuàries tenen molt interès a fer servir la tecnologia, ja que és un recurs que els permet passar temps fent activitats del seu interès, així com escoltar música, mirar els programes de televisió, mirar series i pel·lícules, buscar informació de l’actualitat… Tot i això, les professionals decideixen si consideren que és adient que les persones usuàries utilitzin la tecnologia i hi ha vegades en què no es compleixen els seus desitjos perquè la situació no ho permet o consideren que no és l’adient per a desenvolupar allò que ells estan demanant. Aquest fet considerem que és un punt de millora a tenir en compte: des del Centre Riudeperes s’hauria de tenir més en compte l’opinió de les persones ateses i afavorir la seva participació en l’ús de la tecnologia. 

 

Les persones acompanyades han manifestat, també, que les agradaria poder decidir sobre el fet de poder realitzar un curs de formació en el qual puguin aprendre a utilitzar la tecnologia. 

 

Pel que fa als espais participatius en els quals utilitzen la tecnologia, actualment a causa de la Covid-19 s’han vist afectats, ja que s’han hagut de reduir les sortides de les persones usuàries del centre. Anteriorment es realitzaven més sortides en les quals es desenvolupaven activitats relacionades amb la tecnologia, però actualment no s’estan duent a terme perquè la situació ho impossibilita. 

bottom of page