top of page

Propostes socioeducatives 

Actualitzar i ampliar la informació que hi ha sobre el Centre Riudeperes a la pàgina web de Sant Tomàs, amb la finalitat que totes les persones el puguin conèixer, així com que les famílies de les persones usuàries del centre en puguin tenir més informació i que les persones interessades puguin accedir a la informació necessària. Actualment, considerem que hi ha informació a la pàgina web, però que la que hi ha no et permet conèixer amb profunditat el centre i que aquesta fa diversos anys que no s’actualitza.

Crear un compte propi del Centre Riudeperes de Netflix, Spotify i altres serveis per tal que les treballadores no es vegin obligades a utilitzar el seu compte privat i no hi apareguin anuncis.

Proporcionar més temps a les persones usuàries per utilitzar les eines digitals, ja que manifesten que no tenen espais temporals per participar de les eines digitals i que alguns cops han demanat fer-ho, però no se’ls hi ha concedit. Això es podria dur a terme si des de l'equip professional es considerés la tecnologia com a metodologia educativa transversal dins del centre i es duguessin a terme més activitats relacionades amb l'aprenentatge i l'ús de les TIC. 

Oferir més presa de decisió a les persones usuàries sobre les activitats que realitzen, tenint en compte la seva opinió i voluntat, per exemple, que puguin decidir de manera conjunta quina pel·lícula volen mirar. Proposem canviar aquesta visió jeràrquica a través de fomentar l'adquisició de coneixements en espais informals que potencien la llibertat de decisió i de participació, promovent valors més democràtics.

En el cas que es poguessin dur a terme aquestes propostes, caldria incorporar en el centre una normativa d'ús de les tecnologies per tal de regular els usos de la tecnologia i el temps d'accés, de manera que es pogués garantir que totes les persones usuàries puguin gaudir-ne fent-ne un ús adequat i segur. Això afavoriria que l'accés a la tecnologia fos més igualitari i que totes les persones acompanyades poguessin tenir un espai per a utilitzar-les. 

Crear un organigrama del centre, que aquest estigui actualitzat i contempli a totes les figures professionals que formen part de l'entitat. 

Actualitzar i ampliar la informació que s’ofereix del centre a les famílies i a tota la comunitat a través de l’ús de la tecnologia, utilitzant materials audiovisuals així com els vídeos i les imatges. El darrer vídeo que es va fer sobre el Centre Riudeperes va ser elaborat l’any 2018 amb la finalitat de donar visibilitat i informar, però els altres vídeos que trobem del servei d’acolliment residencial estan molt poc actualitzats, són de fa 10 anys aproximadament.

Les persones usuàries no saben que algunes activitats es graven o es fotografien per compartir-lo a les xarxes socials. Els hi agradaria saber que surten en elles i potser els motivaria a participar en les activitats i en la creació. 

Una proposta podria ser fer un recull anual de les fotografies i vídeos de manera conjunta i voluntària entre els professionals i les persones usuàries. Aquest fet motiva a participar a les persones educands i a més visionar tot el procés de l'any cap a finals d'any o l'any següent i com a record. 

A més a més també aquest vídeo es podria penjar a la pàgina web i xarxes socials per tal de compartir amb les persones interessades i familiars, alhora aquest fet milloraria la desactualització de la web.

Proporcionar cursos externs o interns per aprendre a utilitzar les TIC en la vida diària, així com en espais informals, per tal que no es fomenti una jerarquia i les persones acompanyades puguin decidir.

Es podria realitzar en les hores d'activitat amb les persones usuàries que han fet aquesta demanda. Aquesta formació la podria dur a terme personal intern amb coneixement de les TIC per tal de no generar despeses. Els cursos estarien orientats segons les motivacions i prioritats de les persones usuàries. 

El programa Entigest que s’utilitza per a traspassar la informació del dia a dia de les persones usuàries s’utilitza al final del torn per tots els treballadors i treballadores, el que provoca que es col·lapsi i no es pugui utilitzar. Caldria millorar l’accés i la connectivitat a aquest programa, ja que és el programa transversal que utilitzen totes les figures professionals, i per tant, aquesta millora afavoriria una millor qualitat en el treball.

Afavorir la participació de les professionals auxiliars tècniques educatives i incorporar les seves propostes en la presa de decisions sobre l'ús de les TIC en el centre. Es considera que sovint la motivació de l'equip professional es veu minvada a causa que les seves propostes no arriben a portar-se a terme a causa de la jerarquia que existeix en l'associació. Això afavoriria a la millora de la qualitat de l'atenció de les persones ateses i l'augment d'activitats relacionades amb les TIC 

bottom of page