top of page

Projecte d'educadora social. Apassionada del mar i de les postes de sol

Hola! Sóc la Lledó, tinc vint-i-cinc anys i visc a Mollet del Vallès, una ciutat de la comarca del Vallès Oriental. Estic cursant tercer d'Educació Social a la Universitat de Vic. Tot i pertànyer a una família d'educadors socials no va ser fins que vaig realitzar el Cicle Superior d'Educació Infantil que vaig començar a endinsar-me, comprendre i estimar el món de l'educació.

M'encanten els animals, les postes de sol i el mar en qualsevol època de l'any. També m'agrada molt llegir i viatjar. 

En aquesta entrada del blog us aniré compartint la progressió que he realitzat entorn les TIC d'ençà que vaig emprendre el repte de l'assignatura Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Sí, considero que aquesta assignatura és tot un repte. 

WhatsApp Image 2021-03-18 at 18.14.51.jp

Lledó González Peris 

Coneixements previs sobre les TIC 

  • Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

Sobre la relació entre les TIC i l’educació social sé que són necessàries com a eina de comunicació, de treball en xarxa i també per tal de poder dur a terme la part més burocràtica com fer informes, projectes, plans de treballs individualitzats, etc. Per altra banda, també s’han de tenir en compte com a eina per a treballar amb els educands, ja que disposar d’eines i habilitats TIC és necessari en un món tan digitalitzat com el nostre. 

  • Quins coneixements/competències digitals teniu?

  • Nivell usuari Pack Office

  • Plataformes de streaming 

  • Portals d'intranet com els de la universitat i de la feina

  • Videoconferències en plataformes 

  • Xarxes socials 

  • Quines experiències digitals teniu?

 

​He experimentat amb totes les eines mencionades anteriorment. Sobretot en l'àmbit on més les he utilitzat ha sigut en l'acadèmic, en aquest he emprat eines com Google Drive, Microsoft Teams, Zoom, Prezi, tot el Pack Office i Kahoot. Actualment, en l'àmbit educatiu les eines digitals són imprescindibles per poder seguir el fil de les assignatures, entregar tasques i fer treballs en línia i amb dissenys originals i destacables.

Per altra banda, en l'àmbit personal tinc força experiències digitals ja sigui en xarxes socials com Instagram, Facebook i Twitter. També per a cercar feina com InfoJobs i LinkedIn. A més a més, com ja he comentat m'agrada molt viatjar i utilitzo diferents recursos per trobar les millors ofertes que s'adaptin a la meva situació: Skyscanner, Vueling, Booking, etc.

Per últim, en l'àmbit laboral no he tingut massa experiència digital, ja que he treballat com a monitora de menjador i tots els informes per a les famílies les fèiem a mà. Actualment treballo com a personal de supermercat i només s'utilitza la tecnologia amb els DATA que són els dispositius amb el qual es fan els inventaris i els ordinadors com a mitjà de comunicació amb els proveïdors.

  • Quines expectatives teniu sobre l'assignatura? Què espereu aprendre?

Sobre l’assignatura espero que sigui pràctica, amena i útil per a la nostra futura professió. Espero aprendre noves eines digitals per millorar les meves competències i per millorar les TIC en l’àmbit de l’educació social. També espero aprendre metodologies per poder ensenyar als més joves com fer un bon ús de les tecnologies i no traspassar els límits de l’addicció.

Escrit el dijous 18 de març de 2021 

Reptes i presa de decisions

Principalment, els majors reptes als quals m'he enfrontat en aquesta assignatura han estat el Wix i el Canva. La creació del blog a partir de l'eina Wix ha suposat tot un repte per mi perquè mai n'havia creat un, per tant vaig començar totalment des de zero. Les parts que han suposat més dificultats per a mi són la creació de tots els apartats en els quals volíem incloure el contingut del nostre projecte, poder dissenyar-lo al gust de totes, fer-lo accessible per a tothom i crear hipervincles amb enllaços per poder oferir a les persones la possibilitat d'arribar a tots els recursos i fonts que hem utilitzat.

 

També m'he hagut de barallar en alguna ocasió amb el Canva perquè tampoc l'havia utilitzat mai, fet que m'ha servit alhora per a potenciar la meva paciència, ja que hi ha hagut alguns moments en els quals m'he frustrat perquè no em sortia el que volia fer o en afegir un aspecte nou a la creació se'm desquadrava tot el que havia fet anteriorment. És possible que en qualsevol altra ocasió ho hagués abandonat però he tingut més paciència i també he de dir que les meves companyes m'han ajudat a moure'm per tots els recursos nous que hem emprat, fet que m'ha fet sentir més segura per a poder provar-les i aprendre noves habilitats.

 

A continuació us deixo les anotacions sobre les situacions més complexes amb les quals m'he trobat durant la realització de les tasques del semestre, com les vaig enfrontar i solucionar.

 

6 d'abril de 2021

 

Avui havíem de preparar un recurs digital per explicar a les nostres companyes sobre les desigualtats en la tipologia d'accés. Després de provar diverses aplicacions, em vaig angoixar bastant en veure que no trobàvem l'adequada que ens permetés dur a terme una presentació i alhora plantejar preguntes, veure el resultat de les preguntes i tot això sense que l'aplicació ho plantegés com a una competició. Vam haver de remenar en moltes aplicacions fins a arribar a la conclusió de fer la presentació amb un recurs i les preguntes amb un altre.

 

Després d'aquesta decisió també vam trobar dificultats, ja que la idea inicial era anar passant les preguntes en format qüestionari a través de la conferència al Zoom, però vam descobrir que aquesta funció no està disponible per als estudiants, sinó només per als professors i les professores. Vam provar en crear un compte personal i tampoc estava disponible. Finalment, vam trobar que al Teams deixa fer qüestionaris tot i que es fan en una pantalla diferent de la de la presentació.

 

Les dificultats que he viscut amb aquesta experiència fan referència al fet que les aplicacions no s'adequaven a les funcions que necessitàvem i hem requerit molt temps per trobar l'adequada, tot i que no s'ajusta del tot a allò que desitjàvem. I a més de necessitar dos recursos digitals diferents que encara dubto si podrà sortir bé la presentació, ja que hauríem de dirigir a tota la classe cap a una altra aplicació diferent de l'habitual. Tot i les dificultats trobades hem disposat de paciència per seguir provant les diferents aplicacions i no rendir-nos fins a trobar la que més encaixava.

També m'he adonat que desconeixia molts recursos digitals en comparació amb les meves companyes que de seguida han pogut compartir diverses aplicacions que no havia vist mai.

 

22 d'abril de 2021

 

Durant la tarda d'avui hem estat cercant quin recurs digital empanaríem per fer la tasca del recurs sociodigital i ens hem topat amb una desigualtat d'accés pel cost econòmic, ja que per dur a terme la idea que teníem al cap necessitàvem comprar un pla prèmium de l'aplicació. Novament ens hem hagut d'adaptar per crear el recurs de baix cost amb altres funcions diferents que s'ajusten bastant a la nostra situació.

 

3 de maig de 2021

 

Avui anàvem amb la idea molt clara sobre com fer la presentació de parelles, ja que teníem decidit amb quina eina ho faríem i quins tipus d'accions encaixaven amb les nostres idees. Tot hauria sortit bé si no ens haguéssim trobat amb dos problemes.

 

El primer va ser que el joc virtual que havíem escollit per realitzar la part més participativa del recurs no ens deixava adjuntar les fotografies que necessitàvem per dur-lo a terme. Vam improvisar i cercar un altre tipus de joc que ens permetés adjuntar les fotos i adaptar la nostra idea principal i considero que ho vam aconseguir amb èxit.

 

El segon problema que ens va sorgir va ser que se'ns va canviar la tipologia de fons que havíem utilitzat per a la part de presentació i ens deixava canviar-la per una altra però no trobàvem la que vam utilitzar. Finalment, un familiar ens va poder ajudar i vaig aprendre a cercar una imatge quan l'aplicació té oculta la font original i així recuperar el fons inicial.

 

Durant el dia d'avui m'he adonat de la importància de saber adaptar-se a les situacions que se'ns presenta i ser flexible per adaptar la teva idea principal si no es pot dur a terme tal com l'havies pensat de primeres. Per altra banda, també he après a utilitzar una nova eina (Genially) i que és imprescindible anar investigant cada eina per poder identificar i aprofitar les diferents funcions que ens proporciona.

Coneixements adquirits

L'aspecte més important que considero que he après és concretar i analitzar les desigualtats digitals a través dels conceptes treballats a classe: la governança, l'alteritat, l'habitança i l'ethos. Considero que per aprendre i interioritzar aquests ha sigut essencial la pràctica del projecte en el blog, ja que anava treballant les quatre dimensions a mesura que es donava la teoria i la pràctica alhora. Aquesta metodologia fomenta l'enteniment dels conceptes i poder-los identificar en la realitat d'una institució, és a dir, la teoria es recolzava a través dels exemples.

Generalment puc dir que a més d'aprendre a identificar i analitzar situacions de desigualtat digital també he adquirit una mirada més crítica sobre les TIC que em permet dissenyar propostes socioeducatives per millorar i pal·liar aquestes desigualtats.

 

Si comparem els coneixements i competències digitals que tinc ara amb els que vaig redactar fa un parell de mesos, puc veure que aquests han augmentat considerablement. Les competències i habilitats digitals que he adquirit fan referència a conèixer i utilitzar diversos recursos que no sabia ni que existien, algun d'aquests són: Mentimeter, Wix, Genially, Quizzi, Canva, Mural i NoteBookCast. Com podem veure és tota una llista de recursos que abans desconeixia totalment i que ara domino en un nivell que em permet utilitzar-les de manera didàctica. Considero que pot ser beneficiós per mi tenir a la meva disposició totes aquestes eines tant com a estudiant com a futura educadora social per tal de contemplar-les com a eines per dissenyar material didàctic. Aquest fet també pot ser útil per a innovar el sistema d'educació, però també com a professionals, per a millorar els llocs de treball, com es pot veure en les propostes de millora que vam plantejar en el projecte de la Residència Riudeperes.

 

Com a conclusió i després de fer tot aquest procés i veure-ho des de fora, penso que he progressat quant a les TIC, tant en l'àmbit de coneixença i d'interiorització sobre la importància d'aquestes com per les competències i habilitats digitals que he adquirit. Amb tot això puc dir que estic contenta i satisfeta del meu procés i amb ganes de seguir incorporant tot allò que he après en la meva tasca.

Escrit el dijous 20 de maig de 2021 

bottom of page