top of page

Ylènia Castro Botella 

M'agrada conèixer món, a altres persones i a mi mateixa dia a dia

Hola! Jo sóc l'Ylènia i us explicaré algunes coses sobre mi. Tinc vint anys i visc a Ripoll, un poble de muntanya situat a la comarca de Girona. La meva professió actual és treballadora residencial. En l'àmbit laboral dono suport generalitzat a persones amb diversitat funcional i problemes de salut mental afegits per tal que puguin tenir una vida plena. Actualment estic estudiant el grau en Educació Social a la Universitat de Vic, una professió que m'omple i em completa. També m'agrada molt viatjar pel món i conèixer noves cultures, persones i realitats. 

WhatsApp Image 2021-03-18 at 18.21.57 (1

Coneixements previs sobre les TIC

  • Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

 

Per a mi, la relació que existeix entre les TIC i l’Educació Social és que les educadores podem utilitzar com a recurs metodològic la tecnologia per a transmetre aprenentatges als educands, per consultar informació i formar-nos professionalment, per compartir informació amb els altres professionals i equips de treball d’altres serveis, recursos i entitats, per comunicar-nos i dur a terme treball en xarxa...

La relació entre les TIC i l’Educació Social cada vegada és més visible i rellevant, ja que vivim en un món digitalitzat en el qual és important saber fer ús de les tecnologies per tal de dur a terme diferents accions que formen part del nostre dia a dia. Així doncs, la persona que no sap fer ús de les eines i recursos tecnològics serà algú que tindrà més dificultats per a realitzar segons quines coses: trobar feina, realitzar una entrevista de feina, fer un tràmit, fer un curs formatiu, trobar informació, establir relacions socials...

Des del meu punt de vista, com a educadores socials, és important que dotem d’eines als nostres educands per tal que tinguin una major accessibilitat a la tecnologia, que sàpiguen utilitzar-la i fer ús dels seus avantatges. També podem utilitzar-la com a recurs metodològic per tal que puguin aprendre nous continguts i que l’experiència d’ensenyar-aprendre sigui més rica. D’altra banda, també cal advertir-los d’allò negatiu que pot tenir la tecnologia, així com les addiccions que genera o bé l’impacte que tenen els cànons de bellesa en la societat actual, les fake news...

  • Quins coneixements/competències digitals teniu?

 

Considero que tinc uns coneixements i competències digitals bàsiques. En els darrers anys he utilitzat la tecnologia en molts àmbits de la meva vida: personal, laboral, d’oci i temps lliure, d’estudis... Tot i tenir molta vinculació amb la tecnologia i fer-ne ús dia a dia penso que no tinc gaires competències, ja que malgrat aquest constant contacte que hi tinc, no he provat gaire el fet d’aprendre a fer-les servir, i les vegades que ho he provat he vist que era complicat o bé que no me’n sortia a causa dels meus interessos, característiques i competències personals. Així doncs, hi ha programes que no sé fer servir i no conec gaires eines i recursos tecnològics, però m’agradaria poder aprendre’n i millorar la relació amor-odi que tinc amb la tecnologia.

  • Quines experiències digitals teniu?

 

Les experiències digitals que he tingut són diverses i varien en funció dels àmbits. Pel que fa a l’àmbit personal, sé utilitzar diferents aplicacions de xarxes socials i en aquestes sé crear una pàgina personal o professional, sé fer servir algunes aplicacions d’edició de fotografia, de música, d’esports i estil de vida saludable, d’orientació... Algunes de les aplicacions del mòbil que sé fer servir són Facebook, Instagram, Twitter, Twitch, TikTok (xarxes socials), Strava (esports), Spotify, Youtube, Shazam (música), entre d’altres.

Pel que fa a l’àmbit professional, he tingut diferents llocs de treball i en la majoria d’aquests he hagut de fer ús de les tecnologies, però considero que en aquest àmbit no he desenvolupat gaire les meves competències tecnològiques. Alguns dels programes informàtics que he fet servir en l’àmbit laboral són l’Excel i el Word.

Pel que fa a l’àmbit d’estudis, en aquest cada vegada ens demanen més treballs a través dels quals hem d’aprendre a fer ús de diferents programes informàtics. A través d’aquests, he après a crear una pàgina web (Wix), un tríptic (Canva), un vídeo (Movie Maker), un article (Canva), una presentació (Prezi i PowerPoint), a realitzar videotrucades (Zoom i Microsoft Teams) i a compartir el contingut creat amb altres persones (Google Drive), entre d’altres.

En definitiva, considero que l’ús de la tecnologia està present en gairebé tots els àmbits de la meva vida i que en sé fer un ús bàsic, sabent utilitzar diferents aplicacions i programes informàtics que són accessibles per a totes les persones que no tenen grans competències en l’àmbit tecnològic. 

  • Quines expectatives teniu sobre l'assignatura? Què espereu aprendre?

 

Espero poder aprendre noves eines i recursos tecnològics per tal de poder fer-los servir en un futur en l’àmbit laboral, quan estigui treballant com a educadora social, ja que considero que la tecnologia és una eina molt útil que ens pot servir com a recurs metodològic en diverses ocasions per a transmetre aprenentatges als nostres educands. M’agradaria poder aplicar també tot allò que aprengui en aquesta assignatura en l’àmbit personal i d’estudis. 

D’altra banda, espero poder desenvolupar les meves competències pel que fa a l’ús de la tecnologia, ja que actualment crec que en tinc poques i m’agradaria millorar-les, així com potenciar aquelles que ja he adquirit prèviament.

En relació amb l’Educació Social, m’agradaria aprendre noves eines i recursos metodològics relacionats amb la tecnologia com a mitjà d’aprenentatge per als educands amb els quals estarem treballant en un futur, per tal de poder transmetre continguts i nous coneixements tecnològics. També m’agradaria trobar-li més sentit a la relació que existeix entre l’Educació Social i la tecnologia. Considero que amb aquesta assignatura podem aprendre noves eines tecnològiques que podem aplicar en el present i també en el futur, sobretot cal destacar l’àmbit laboral, ja que cada vegada la tecnologia està més present a les nostres vides i penso que és important que tothom en tingui accés i coneixement per tal de poder dur a terme un tràmit, comunicar-se amb un familiar, trobar feina, establir relacions socials, gaudir del seu temps lliure i d’oci...

Escrit el dimecres 17 de maig de 2021 

Reptes i presa de decisions

Al llarg de l’assignatura se m’han presentat diferents reptes a l’hora de desenvolupar les meves competències digitals, així com saber fer servir diferents recursos sociodigitals que he hagut d’utilitzar per a realitzar els diferents treballs plantejats en l’assignatura. Aquests recursos han estat principalment les aplicacions digitals Canva, Wix i la xarxa social Twitter.

Pel que fa a la meva experiència, l’aplicació que més m’ha costat utilitzar ha estat Wix, una eina que serveix per a crear una pàgina web. Al començament d’utilitzar-la se’m van presentar diversos reptes, ja que mai abans l’havia utilitzat i vaig veure que per a aprendre a utilitzar-la hauria de ser constant i desenvolupar les meves habilitats i competències digitals, que eren bàsiques. En passar-m’hi hores fent-la servir, vaig descobrir crear una pàgina web amb Wix no és fàcil, però al final acaba essent intuïtiva i accessible, i com totes les eines digitals necessita temps i dedicació. Finalment, he après a fer-la servir i m’he sorprès a mi mateixa perquè he vist que tinc més competències digitals de les que em pensava i que he gaudit al llarg del procés d’elaboració.

Un aspecte que també m’ha resultat difícil ha estat el procés de decisió de creació de la pàgina web per a fer-la visual, atractiva, accessible i interactiva per a totes les persones que hi accedeixin, així com escollir en quin apartat havíem d’introduir cada una de la informació en la qual es divideix el nostre treball.

Pel que fa a l’ús del Canva i de la xarxa social de Twitter, considerem que aquestes han estat eines més accessibles, intuïtives i que ens han facilitat molt el seu ús, primerament perquè ja les havíem utilitzat amb anterioritat (jo ja coneixia el Twitter prèviament perquè tinc un compte personal i el Canva l’havia utilitzat per a realitzar diferents treballs de la universitat) i segon perquè considerem que són més fàcils d’utilitzar que el Wix, per exemple.

Per finalitzar, considero que les diferents decisions que he pres al llarg de l’assignatura han estat des de la consciència i valorant les TIC com a una eina important i essencial en l’actualitat. Per exemple, a l’hora d’escollir les evidències digitals que han conformat el treball en parelles que es basava en la creació d’un recurs sociodigital, he après a desenvolupar la meva capacitat crítica i de decisió, escollint evidències que ofereixin informació veritable, d’una temàtica rellevant en l’actualitat i que facin ús del llenguatge inclusiu.

Tanmateix, considero que he mostrat una actitud receptiva pel que fa a l’aprenentatge de l’ús de les TIC i que he desenvolupat la meva motivació i ganes d’aprendre.

Escrit el dimarts 18 de maig de 2021 

Coneixements adquirits

Al llarg de l'assignatura, considero que els aprenentatges principals que he adquirit han estat els següents:

  • Ha augmentat la meva predisposició i motivació personal per a aprendre a fer ús de les TIC.

 

  • He après a fer ús de diferents recursos digitals així com el Canva, el Wix i la xarxa social Twitter.

 

  • He conegut diversos recursos digitals a través de les presentacions dels meus companys i companyes de classe que prèviament no coneixia.

Alguns d’aquests recursos són el Mentimeter, Genially, Google Slides, Quizzi, Wix, NoteBookCast, entre altres.

  • He descobert que tinc més competències digitals de les que em pensava inicialment i he après a desenvolupar-les arran d’anar realitzant els treballs proposats en l’assignatura.

 

  • Ha augmentat la meva visió crítica pel que fa a l’ús de les TIC en l’actualitat.

Actualment puc reconèixer les seves potencialitats, però també els seus aspectes negatius.

 

  • He conegut la importància que tenen les TIC en l’actualitat.

He pogut veure a través d’aquesta assignatura que existeixen molts recursos tecnològics que es poden utilitzar com a metodologia educativa.

 

  • He pogut veure la relació que existeix entre les TIC i l’educació social a través dels treballs realitzats en aquesta assignatura: la creació del recurs sociodigital en parelles i el projecte d’acció socioeducativa amb el suport de les TIC.

 

  • He après a analitzar les desigualtats digitals que existeixen en un centre educatiu a través de les quatre dimensions principals: l’habitança, la governança, l’alteritat i l’ethos.

 

  • He après a desenvolupar una visió crítica envers el centre educatiu en el qual treballo, el Centre Riudeperes, a través del treball en grup realitzat en l’assignatura.

A través d’aquest, he pogut reflexionar sobre diferents aspectes organitzatius i d’ús de les TIC en el centre que prèviament no coneixia. També he pogut escoltar la veu de les persones acompanyades que fan ús del recurs residencial, ja que abans no m’havia plantejat quines eren les seves motivacions pel que fa a l’ús de les TIC i he pogut veure que tenen molta motivació i ganes de realitzar més activitats relacionades amb l’ús de la tecnologia. A través de conèixer aquests diferents aspectes, hem realitzat diferents propostes de millora que es podrien desenvolupar en el centre de manera real.

Escrit el dimarts 18 de maig de 2021 

bottom of page